قبل از اینکه بخواهیم به این موضوع بپردازیم که کلید یا فیوز مینیاتوری چیست، به بررسی ریشه واژه مینیاتور میپردازیم. این کلمه مخفف واژه فرانسوی Minimum Natural میباشد، که معنی تحتاللفظی آن طبیعت کوچک و ظریف است. معنی عام آن نیز هر نقاشی به قطع کوچک است. اصولاً به هر نوع پدیده هنری ظریف که به هر شیوهای ساخته شده باشد، اطلاق میشود. اما در این مقاله به جای بررسی بعد هنری، قصد داریم به بعد فنی آن بپردازیم.
آیا تا به حال تصور کردهاید که برای لوازم خانگی مثل پنکه، ماشین لباسشویی، یخچال و… اگر اتصال کوتاه رخ دهد و یا اضافه جریانی وارد آنها شود، چه اتفاقی میافتد؟
بایستی نسبت به این مسئله آگاه بود که این دستگاهها در صورت عدم استفاده از یک دستگاه حفاظتی مناسب در داخل خود، میسوزند و حتی میتوانند منجر به حوادث مختلفی از قبیل آتش سوزی شوند. لذا لزوم استفاده از کلید مینیاتوری که یک قطعه جانبی ایمنی برای تامین حفاظت با مکانیزم الکترومکانیکی است وجود دارد.
حال اگر به دنبال کاملترین اطلاعات درباره فیوزهای مینیاتوری هستید، این مقاله توس فیوز برای شما نوشته شده است.
پس از خواندن این مقاله، به پاسخ سوالات مهم و اساسی خود درباره کلید فیوزهای مینیاتوری خواهید رسید و نکات مهمی را متوجه خواهید شد.
-
کلید مینیاتوری چیست؟
-
نحوه عملکرد کلید فیوز مینیاتوری
-
ویژگی های منحصر به فرد کلید فیوز مینیاتوری MCB
-
کاربرد کلید MCB مینیاتوری
-
تفاوت کلید مینیاتوری و فیوز
-
تفاوت فیوز مینیاتوری و کلید محافظ جان
-
تفاوت کلید مینیاتوری و کلید اتوماتیک
-
تفاوت کلید ایزولاتور با کلید مینیاتوری
-
انواع کلید مینیاتوری
-
مفهوم علائم ظاهری روی کلید مینیاتوری
-
کلیدهای مینیاتوری در کدام قسمت ساختمان قرار میگیرند؟
-
نصب کلید مینیاتوری
-
نحوه تست کلید مینیاتوری
-
دلایل عدم عملکرد به موقع کلید مینیاتوری
-
اجزای مختلف کلید مینیاتوری
-
خطاهای احتمالی و اشکالات رایج در فیوز مینیاتوری
-
خرید کلید مینیاتوری MCB
-
قیمت فیوز مینیاتوری
-
مزایای کلید مینیاتوری توس فیوز
کلید مینیاتوری چیست؟
کلید مینیاتوری یا MCB که به آن فیوز مینیاتوری هم گفته میشود، مخفف واژه Miniature Circuit Breaker میباشد. این کلید، خودکار و غیرقابل تنظیم است که دو وظیفه مهم آن محافظت از مدار الکتریکی در برابر جریان بیش از حد مجاز و محافظت در برابر خطای اتصال کوتاه میباشد. در واقع هرگاه در مدار اتصالی رخ دهد و یا جریانی بیش از حد مجاز وارد مدار شود، کلید مینیاتوری بلافاصله با قطع مدار واکنش نشان میدهد که در نهایت پس از قطع شدن، مجدد به صورت اتوماتیک به مدار باز میگردد. و به این صورت کلیدهای مینیاتوری از وقوع خطرات پیشگیری میکنند.
بیشتر بدانید: “تاریخچه کلیدهای قطعکننده”
نحوه عملکرد کلید (فیوز) مینیاتوری
کلیدهای مینیاتوری با استفاده از دو رله حرارتی و مغناطیسی مسئولیت حفاظت از مدارها را انجام میدهند.
- رله اول که آن را الکترومغناطیسی مینامند، زمانی استفاده میشود که مدار با خطای اتصال کوتاه مواجه میشود و به صورت ناگهانی جریان بسیار زیادی وارد مدار میشود که میتواند خطرات مختلفی از جمله آتشسوزی را با خود به همراه داشته باشد. در این حالت از سیم پیچی با قطر زیاد و تعداد دور کم استفاده میشود تا با کمک آن خطای اتصال کوتاه تشخیص داده شده و کنترل شود.
- رله دوم که آن را بی متال مینامند، از دو فلز نیمه رسانا (نیمه هادی) برای تشخیص جریان اضافه استفاده میکند. به این صورت که هر چه میزان جریان بیشتری وجود داشته باشد، فلز مربوطه گرمتر شده و دچار خمیدگی میشود و به این صورت ارتباط مدار را قطع میکند.
ویژگیهای منحصر به فرد کلید فیوز مینیاتوری (MCB)
- تامین امنیت پیوسته مدارات برق
- پوشش محدوده گستردهای از جریانها
- دارای ترمینال دو منظوره (اتصال به باسبار و سیم به طور همزمان)
- قابل استفاده با قدرت قطعهای مختلف
- قابلیت نصب انواع لوازم جانبی
- حفاظت از مدار الکتریکی و انسان در برابر تماس غیرمستقیم
کاربرد کلید MCB (مینیاتوری)
کلیدهای مینیاتوری در مصارف خانگی، صنعتی، تجاری و سیستمهای گرمایشی کاربرد دارند و مورد استفاده قرار میگیرند. از این نوع کلیدها برای حفاظت از مدارهای مختلفی همچون مدار جریان مستقیم، مدار ترانسفورماتور الکتریکی، مدار موتور الکتریکی، مدارات PLC و همچنین برای حفاظت از قطعات نیمهرسانا (نیمههادی) نیز استفاده میشود.
تفاوت کلید مینیاتوری و فیوز
به طور کلی میتوان گفت که فیوزها و کلیدهای مینیاتوری عملکرد تقریبا مشابهی دارند. اما با این وجود تمامی فیوزها برای ایمنی و کنترل بهتر، بایستی با کلیدهای مینیاتوری جایگزین شوند. حال در ادامه به مهمترین تفاوتهای این دو اشاره میشود.
- کلیدهای مینیاتوری از نظر حفاظتی به مراتب دقت عمل بیشتری نسبت به فیوزها دارند و حساسیت فیوزها نسبت به کلیدهای مینیاتوری کمتر است.
- کلیدهای مینیاتوری پس از قطع آسیبی نمیبینند و پس از حل مشکل میتوان آنها را مجدد و بدون هزینه راهاندازی کرد ولی تعمیر فیوزها امکانپذیر نیست و نیاز به باز کردن فیوز و یا جایگزینی آن با یک فیوز دیگر وجود دارد، البته به جز فیوزهای با قابلیت سیمکشی مجدد.
- فیوزهای مینیاتوری دو عمل حفاظت و کنترل را انجام میدهد، در حالی که فیوز تنها عمل حفاظت را انجام میدهد.
- از نظر قیمتی کلیدهای مینیاتوری نسبت به فیوزها گرانتر هستند.
- کلیدهای مینیاتوری به دو صورت دستی و خودکار کار میکنند، در حالی که فیوزها کاملا اتوماتیک هستند.
- فیوزها برای قطع مدار زمانی که جریان بیش از حد از فیوز عبور کند، مواد رسانا را ذوب میکنند و مسیر جریان را به اینگونه قطع میکنند. ولی در کلیدهای مینیاتوری برای اتصال کوتاه از عملکرد مغناطیسی و برای اضافه بار از رله بیمتال استفاده میکنند.
- فیوزها فقط از اضافهبارهای برق محافظت میکنند، در حالی که کلیدهای مینیاتوری علاوه بر اضافه بار، از اتصال کوتاه نیز محافظت میکنند.
بیشتر بخوانید: “همه چیز درباره فیوزها“
تفاوت فیوز مینیاتوری و کلید محافظ جان
کلید مینیاتوری و کلید محافظ جان هر دو از اجزای ضروری برای تامین ایمنی الکتریکی در خانه یا محل کار شما هستند. درک تفاوت بین این دو دستگاه و همچنین نحوه نصب آنها برای محافظت موثر در برابر اتصال کوتاه، اضافه بار، شوک الکتریکی و خطرات آتشسوزی بسیار مهم میباشد. حال در ادامه به بررسی تفاوتهای عمده این دو کلید میپردازیم.
- نصب
به طور کلی نصب فیوزهای مینیاتوری بسیار سادهتر از کلیدهای محافظ جان است. همچنین کلیدهای مینیاتوری میتوانند به سرعت به مدار اصلی متصل شوند.
از سوی دیگر، کلیدهای محافظ جان به دلیل سیستم حفاظت از نشت زمین داخلی، به نصب و سیمکشی کمی پیچیدهتری نیاز دارند.
- حفاظت
کلیدهای مینیاتوری به طور خاص برای محافظت در برابر اضافه جریان و اتصال کوتاه طراحی شدهاند. از سوی دیگر، کلیدهای محافظ جان برای محافظت در برابر نشت زمین و شوک الکتریکی طراحی شدهاند.
- حساسیت
کلیدهای مینیاتوری به نوسانات حساسیت کمتری دارند و ممکن است چند میلی ثانیه طول بکشد تا جریان را قطع کنند. ولی کلیدهای محافظ جان حساستر هستند و سریعتر واکنش نشان میدهند.
- تعداد پل
کلیدهای مینیاتوری فقط به صورتهای تک قطبی، دو قطبی و چهار قطبی تولید میشوند. اما کلیدهای محافظ جان معمولاً فقط به صورت دو قطبی و چهار قطبی موجود هستند.
- قدرت قطع
کلیدهای مینیاتوری از نظر قدرت قطع در بازه جریانی 6 آمپر تا 125 آمپر ساخته میشوند. اما کلیدهای محافظ جان در جریانهای 300 میلی آمپر، 100 میلی آمپر، 30 میلی آمپر و 10 میلی آمپر موجود هستند.
بیشتر بخوانید: “همه چیز درباره کلیدهای محافظ جان“
تفاوت کلید مینیاتوری و کلید اتوماتیک
اصولا کلیدهای مینیاتوری نمونه کوچک شده کلیدهای اتوماتیک هستند، که در ادامه به مهمترین تفاوتهای این دو کلید میپردازیم.
- رنج جریان فیوزهای مینیاتوری حداکثر تا 100 آمپر میباشد، برخلاف کلیدهای خودکار که حداکثر تا 2.5 کیلو آمپر رنج جریان دارند.
- قدرت قطع کلیدهای مینیاتوری در رنج 10 کیلو آمپر میباشد، ولی کلیدهای خودکار تا حداکثر 200 کیلو آمپر قدرت قطع دارند.
- کلیدهای مینیاتوری قابل تنظیم نیستند، اما کلیدهای اتوماتیک به دلیل داشتن رلههای حرارتی و مغناطیسی قابلیت تنظیم دارند.
- کلیدهای مینیاتوری بیشتر در مصارف خانگی کاربرد دارند و کاربرد صنعتی ندارند. اما کلیدهای خودکار با توجه به قابل تنظیم بودن، در مصارف صنعتی هم استفاده میشوند.
بیشتر بخوانید: “همه چیز درباره کلیدهای اتوماتیک”
تفاوت کلید ایزولاتور با کلید مینیاتوری
متاسفانه بسیاری از اوقات به اشتباه به جای کلید مینیاتوری از کلید ایزولاتور که بسیار شبیه به کلید مینیاتوری است، استفاده میشود. اما این دو کلید متفاوت هستند و نباید به جای یکدیگر استفاده شوند. بنابراین باید به تفاوتهای این دو کلید آگاه بود.
کلید ایزولاتور یک کلید قطع کننده جریان برق میباشد. وظیفه این نوع کلید قطع کردن کل مدار یا بخشی از سیستم الکتریکی در راستای تعمیر بخشی است که دچار آسیب شده است. کلید ایزولاتور عملا کاربرد حفاظتی همچون فیوزهای مینیاتوری ندارد و کاربرد آن بیشتر در راستای افزایش ایمنی میباشد. همچنین کلید ایزولاتوری بر خلاف فیوزهای مینیاتوری در زمان وقوع خطا در مدار، کل سیستم را به صورت خودکار قطع نمیکند.
انواع کلید مینیاتوری
انواع کلیدهای مینیاتوری از نظر سرعت عملکرد
کندکار
این نوع از کلیدهای مینیاتوری همانطور که از نام آنها نیز پیداست، با تاخیر مدار را قطع میکنند، و در مدارهای موتوری از این نوع کلید به وفور استفاده میشود.
تندکار
این نوع از کلیدهای مینیاتوری نیز در مدت زمان کوتاهتری باعث قطعی جریان برق میشوند. که با توجه به نوع کارکردشان ، بیشتر در مصارف روشنایی و خانگی استفاده میشوند.
انواع کلیدهای مینیاتوری بر اساس تیپ
تیپ B (تندکار)
به طور کلی از این نوع کلیدها زمانی استفاده میشود که جریانهای اتصال کوتاه ضعیف باشند. زمانی که جریان اضافه باری بین 3 تا 5 برابر جریان نامی مشخص در مدار وارد شود، مدار را قطع میکنند. این تیپ به دلیل حساسیت مناسبی که دارد برای مصارف خانگی و روشنایی بسیار مناسب و پرکاربرد میباشد و به همین دلیل به تیپ روشنایی نیز مشهور هستند. همچنین زمان عملکرد این تیپ بین 0.04 ثانیه تا 13 ثانیه میباشد.
تیپ C (کندکار)
در این نوع از کلیدهای مینیاتوری زمان قطع نسبت به فیوزهای مینیاتوری تیپ B بیشتر است. این نوع کلید جریان بین 5 تا 10 برابر جریان نامی مدار را قطع میکنند و به دلیل همین حساسیت کمتر به تیپ کندکار هم شهرت دارند. همچنین به دلیل کاربرد و استفاده زیاد در انواع مصارف موتوری مانند موتور کولر گازی، پمپهای آب خانگی، موتورهای القایی و موتورهای با توان کم این تیپ به تیپ موتوری نیز معروف است. زمان عملکرد این تیپ بین 0.04 ثانیه تا 5 ثانیه میباشد.
تیپ D (خیلی کندکار)
در این نوع از کلیدهای مینیاتوری شاهد بیشترین مدت زمان قطع خواهیم بود و این کلیدها جریان اضافه بار بین ۱۰ تا ۲۰ برابر جریان نامی مدار را در زمان مشخص قطع میکنند. کاربرد این نوع کلید عموما کمتر بوده و بیشتر شامل مصارف خاص مانند تجهیزات ترانسفورماتوری میشود. زمان عملکرد این تیپ نیز بین 0.04 ثانیه تا 3 ثانیه میباشد.
تیپ K (قدرت)
در هنگام وقوع اتصال کوتاه، منحنی قطع این نوع از کلیدهای مینیاتوری بین تیپهای B و C میباشد. همچنین در این نوع از کلیدهای مینیاتوری حد مجاز جریان برای قطع در موارد اضافه بار کمتر از سایر کلیدهای مینیاتوری است و هنگامی که اضافه بار در مدار به وجود میآید، سریعتر مدار را قطع میکنند. کاربرد این نوع از کلیدهای مینیاتوری به دلیل خاص بودن، محدود میباشد و از آنها بیشتر در ترانسفورماتورها، موتورها و مدارات قدرت استفاده میشود. زمان عملکرد این تیپ نیز کمتر از 0.1 ثانیه میباشد.
تیپ Z (حساس)
این تیپ، حساسترین تیپ در خانواده کلیدهای مینیاتوری و یا به عبارتی دیگر تندکارترین تیپ در بین انواع کلیدهای مینیاتوری میباشد. این تیپ در سریعترین زمان ممکن میتواند جریان اتصال کوتاه و جریان اضافهبار را قطع کند. کاربرد این نوع کلید هم همچون کلیدهای تیپ K به دلیل خاص بودن، محدود میباشد و از آنها بیشتر در بردهای الکترونیکی، مدارات PLC و در مدارهای ارزشمند و با حساسیت بالا استفاده میشود. زمان عملکرد این تیپ نیز همچون تیپ K کمتر از 0.1 ثانیه میباشد.
حال پس از بررسی کامل تیپهای مختلف فیوزهای مینیاتوری، در جدول زیر زمان عملکرد و محدوده جریان قطع هر تیپ را تفکیک شده میتوانید مشاهده کنید.
تیپ |
محدوده جریان قطع |
زمان عملکرد |
کلید مینیاتوری تیپ B |
3 تا 5 برابر جریان نامی | بین 0.04 تا 13 ثانیه |
کلید مینیاتوری تیپ C |
5 تا 10 برابر جریان نامی | بین 0.04 تا 5 ثانیه |
کلید مینیاتوری تیپ D |
10 تا 20 برابر جریان نامی |
بین 0.04 تا 3 ثانیه |
کلید مینیاتوری تیپ K |
8 تا 10 برابر جریان نامی |
کمتر از 0.1 ثانیه |
کلید مینیاتوری تیپ Z | 2 تا 3 برابر جریان نامی |
کمتر از 0.1 ثانیه |
انواع کلیدهای مینیاتوری از نظر نوع کاربرد
کلید مینیاتوری تک فاز
کلید مینیاتوری تک پل (SP)
در این نوع فیوز مینیاتوری یک ترمینال ورودی و یک ترمینال خروجی وجود دارد. همانطور که از نام آن نیز پیداست، از این نوع کلیدهای مینیاتوری برای برق تک فاز استفاده میشود. مسئولیت کلید تک پل حفاظت از سیم فاز میباشد.
کلید مینیاتوری دو پل (DP)
در این نوع از کلیدهای مینیاتوری علاوه بر سیم فاز به سیم نول نیز امکان اتصال وجود دارد و امکان قطع مدار نول هم برقرار میباشد.
کلید مینیاتوری سه فاز
کلید مینیاتوری سه پل (TP)
از این نوع کلیدهای مینیاتوری برای برای برق سه فاز استفاده میشود اما با این تفاوت که سیم نول متصل نمیشود.
کلید مینیاتوری سه پل + نول (TPN = 3PN)
در این نوع از کلیدهای مینیاتوری که در برق سه فاز استفاده میشود، به سیم نول نیز امکان اتصال وجود دارد.
کلید مینیاتوری چهار پل (4P)
عملکرد این نوع از کلیدها تقریبا مشابه با کلید مینیاتوری سه پل میباشد ولی با این تفاوت که دارای یک پل اضافهتر برای محافظت از سیم نول هستند.
مفهوم علائم ظاهری روی کلید مینیاتوری
- نام شرکت سازنده
- سری ساخت
- نوع تیپ
- حداکثر جریان نامی قابل تحمل
- نمایشگر کلید
- ولتاژ نامی کلید
- استاندارد کلید
- قدرت قطع کلید
- نماد کلید مینیاتوری که نشاندهنده نوع اتصال داخلی پایهها به هم، ورودی و خروجی کلید و تعداد پل میباشد.
کلیدهای مینیاتوری در کدام قسمت ساختمان قرار میگیرند؟
محل قرارگیری کلیدهای مینیاتوری در ساختمان، معمولا درون تابلو برق یا جعبه فیوز میباشد. با توجه به اینکه جعبه فیوز از قسمتهای مهم در برق ساختمان میباشد، در ورودی هر واحد ساختمان قرار میگیرد. جعبه فیوزها برق مصرفی را به صورت مستقیم از کنتور اصلی دریافت میکنند و به این صورت برق مصرف کنندهها از آن تغذیه میشود.
نصب کلید مینیاتوری
قبل از شروع به نصب و استفاده از کلیدهای مینیاتوری بایستی به چند نکته مهم توجه داشته باشید، تا با مشکلی در هنگام نصب کلید مواجه نشوید. حال در ادامه قصد داریم به آنها اشاره کنیم.
- خاموش کردن کلید مینیاتوری قبل از نصب
قبل از هرگونه نصب یا تعویض کلید، حتما کلید اصلی را قطع کنید. در غیر اینصورت خسارتهای مالی و آسیبهای جانی جبرانناپذیری رو در پی خواهد داشت.
- در نظر گرفتن شرایط محیطی مناسب
کلید مینیاتوری نباید در محیطهایی با دمای بالا، مرطوب، پر گرد و غبار، دارای گازهای سمی یا دارای تکان زیاد، نصب شود. زیرا با وجود این شرایط احتمال وقوع آتشسوزی یا عملکرد اشتباه کلید وجود دارد.
- آمپر مناسب
کلید مینیاتوری انتخابی باید یک رده از جریان مورد نیاز بالاتر باشد. به طور مثال اگر جریان مصرفی 16 آمپر است، کلید مینیاتوری مناسب 20 آمپر میباشد.
- استفاده از شینه
برای ایجاد جامپر، بهتر است از شینه یا باسبار استفاده کنید. زیرا شینهها علاوه بر ایجاد اتصال مطمئن و بادوام، از داغ شدن ترمینال ورودی نیز جلوگیری میکنند.
- محکم کردن کلید مینیاتوری روی ریل
کلید مینیاتوری باید روی ریل محکم نصب شود. زیرا تکان خوردن و لغزش کلید، علاوه بر امکان ایجاد اتصالی با دیگر تجهیزات داخل تابلو، سبب جریان کشیدن و داغ شدن کلید میشود.
- تناسب کلید مینیاتوری با ضخامت سیم
اگر اندازه سیم نازک یا نامناسب باشد، دو تا مشکل اساسی ایجاد میشود. در وهله اول باعث از بین رفتن و سوختن سیم، بدون عملکرد مینیاتوری میشود. در وهله دوم نیز باعث عدم اتصال مناسب به ترمینال مینیاتوری میشود.
- اتصال اصولی سیمها
اگر اتصالات شل و نامناسب باشد، باعث ایجاد جرقه و داغ شدن ترمینالهای کلید میشود. که در نهایت نتیجه آن از بین رفتن روکش سیمها است. همچنین استفاده از سرسیم، مانع از له شدن و بریدن سیمها میشود.
نحوه تست کلید مینیاتوری
روش تست کلیدهای مینیاتوری بسیار ساده و در عین حال بسیار ضروری میباشد. نحوه تست این نوع کلید به این صورت است که ابتدا مدار داخلی آن مطابق با نقشه اتصال بسته میشود و سپس با وارد کردن جریان بیش از حد مجاز به کلید مینیاتوری آن را امتحان میکنیم. اگر که کلید مینیاتوری عملیات قطع را انجام دهد، به این معنا میباشد که کلید مینیاتوری سالم است و با بهرهگیری از این روش میتوان تشخیص لازم را جهت سالم یا سالم نبودن کلید مینیاتوری انجام داد.
دلایل عدم عملکرد به موقع کلید مینیاتوری
دلایل گوناگونی پیرامون عدم عملکرد به موقع کلید مینیاتوری وجود دارد که متاسفانه میتواند در صورت وقوع، منجر به آتشسوزی سیم و کابل شود. بنابراین در این مطلب قصد داریم به رایجترین و مهمترین دلایل عدم عملکرد به موقع فیوزهای مینیاتوری بپردازیم.
- مستهلک و خراب بودن کلید مینیاتوری
- انتخاب اشتباه نوع و رنج کلید مینیاتوری
- گیر کردن اهرم کلید مینیاتوری به قاب جعبه یا تابلو و گرفتن جلوی عملکرد آن
- اتصالات سست و شل
- سطح مقطع سیم یا کابل کم باشد.
- طول مسیر سیم یا کابل زیاد باشد.
البته باید آگاه بود که گاهی به اشتباه به جای کلید مینیاتوری از کلید ایزولاتور که بسیار شبیه به فیوز مینیاتوری است، استفاده میشود.
اجزای مختلف کلید مینیاتوری (ساختمان داخلی MCB)
کلید مینیاتوری از کنار هم قرار گرفتن و ارتباط بین اجزای زیر تشکیل شده است، که در ادامه به بررسی تک تک آنها میپردازیم.
اهرم
کاربرد این قطعه جهت روشن و خاموش کردن کلیدهای مینیاتوری میباشد.
پوسته
پوسته یا بدنه کلید مینیاتوری محفظه و عایقی است که تمامی قسمتهای داخلی را داخل خود نگه میدارد. وظیفه این قسمت حفاظت از تمامی اجزای داخلی کلید در برابر آسیبهای فیزیکی و گرد و خاک میباشد. این بخش باید غیرقابل اشتعال، دارای مقاومت حرارتی بالا و دارای حداقل ولتاژ ۲۵۰۰ ولت باشد. جنس آنها نیز معمولا از پلاستیک و سرامیک میباشد.
بیمتال
بی متال را تحت عنوان رله اضافه بار نیز میشناسند. وظیفه این قطعه در داخل کلیدهای مینیاتوری این است که اگر جریانی وارد میشود، میزان آن بیشتر از جریان نامی باشد. در واقع بیمتال با قطع مدار، حفاظت اضافهبار را انجام میدهد.
مگنت
برخلاف بیمتال که در حالت اضافهبار فعال میشود، مگنت در حالت اتصال کوتاه فعال میشود. به این صورت که اگر اتصال کوتاه رخ دهد، با رها کردن یک ضامن مکانیکی که برای ثابت نگه داشتن اتصالات زیر کشش فنر در حالت روشن بودن کلید از آن استفاده میشود، باعث حفاظت آنی در مقابل اتصال کوتاه میشود. همچنین مگنتها از هسته مرکزی ثابت، متحرک و سیمپیچ مسی تشکیل شدهاند. همچنین مگنتها میتوانند جریانهایی تا چند برابر جریان نامی را تحمل کنند که این موضوع کاملا وابسته به نوع کلید مینیاتوری میباشد.
جرقهگیر
وظیفه اصلی جرقهگیر خاموش کردن جرقه میباشد. نحوه عملکرد این قطعه به این صورت است که در زمان قطع، جرقه را به جرقههای کوچکتر تقسیم میکند، تا اینگونه از ایجاد خطرات احتمالی همچون گرما و سر و صدای ناشی از آن جلوگیری کند. متاسفانه در کلیدهای مینیاتوری ارزان و بیکیفیت این قطعه وجود ندارد و همین مسئله میتواند باعث کاهش عمر و کیفیت کلید تا حد زیادی شود. بنابراین هنگام خرید کلید فیوز مینیاتوری باید به این نکته توجه زیادی داشت.
خطاهای احتمالی و اشکالات رایج در فیوز مینیاتوری
کلیدهای مینیاتوری ممکن است بنا به دلایل مختلفی همچون انتخاب آمپر اشتباه یا هنگام اتصال کوتاه و اضافه بار دچار قطعی شوند. حتی لامپهای LED ذوب شده نیز میتوانند باعث قطعی کلید شوند. در صورتی که کلید دچار خطا یا قطعی شود، بایستی ابتدا خطا را برطرف و سپس کلید را روشن کرد. حتی در صورتی که خطای آشکاری هم وجود نداشته باشد، باید صبر کرد تا کلید مینیاتوری کاملا خنک شود و سپس آن را دوباره روشن کرد. همچنین اگر فیوز مینیاتوری دوباره بلافاصله بعد از روشن شدن قطع شود، نشاندهنده این است که مدار دچار اتصال کوتاه شده است. و اگر بعد از روشن کردن دوباره کلید، چند دقیقه قطع شدن آن طول بکشد، احتمالا اضافهبار در مدار وجود دارد.
البته لازم به ذکر است تمامی مواردی که مطرح گردید، تخصصی هستند. لذا بهتر است در این زمینه با یک متخصص برق مشورت کنید.
خرید کلید مینیاتوری (MCB)
همانطور که در بخش انواع کلیدهای مینیاتوری به آن اشاره شد، کلیدهای مینیاتوری شامل تقسیم بندیهای مختلفی میشوند. که هر کدام از این تقسیمبندیها براساس معیارهای متفاوتی صورت گرفته است. بنابراین اگر قصد خرید فیوز مینیاتوری را دارید، باید با توجه به نوع کاربرد و نوع حفاظت مورد نیاز خود، کلید مناسب را انتخاب کنید. این کلید باید علاوه بر قطع تمام جریانهای ناخواسته، حفاظت لازم را برای سیستم مورد نظر شما به وجود بیاورد. بدیهی است که انتخاب نوع کلید امری بسیار کلیدی و مهم به شمار میرود زیرا در صورت انتخاب اشتباه در خرید، خسارتهای مختلفی به تجهیزات و جان انسانها وارد میشود.
برای خرید کلید فیوزهای مینیاتوری باید به پارامترهای مهم زیر توجه کنید:
- تعداد پل (قطب)
- جریان نامی
- نوع تیپ
- قدرت قطع
- آمپر
کلید فیوز مینیاتوری ایرانی یا خارجی؟
اصولا برای بررسی این موضوع که کلید مینیاتوری خارجی بهتر است یا ایرانی، نمیتوان مرزبندی مشخصی تعیین کرد. بنابراین شما برای خرید فیوزهای مینیاتوری باید به مشخصات و ویژگیهای آن بیشتر توجه کنید و شرایط و کاربردی که برای آن به دنبال استفاده از آن هستید.
به عبارت دیگر برند و نوع کلید مینیاتوری که انتخاب میکنید، به مشخصات دستگاه و یا فرایند نصب شما بستگی دارد. همچنین عوامل دیگری نیز مانند قیمت، انتخاب سیم مناسب و… در انتخاب فیوز مینیاتوری مدنظر شما تاثیرگذار هستند.
آیا میتوان کلیدهای مینیاتوری برندهای متعدد را با هم ادغام کرد؟
از نظر تئوری این عمل امکان پذیر است و میتوان کلیدهای مینیاتوری برندهای متعدد را که با هم سازگار هستند، ادغام کرد. اما با این وجود انجام این کار توصیه نمیشود. چون در این صورت تست کلید کمتر قابل اعتماد میباشد و اینکه کاربرد هر کلید بر اساس آمپر آن برای مصارف مختلف متفاوت است. لذا ممکن است مشکلات مختلفی بعد از نصب به وجود بیاید.
“به عنوان یک نکته کلی همیشه مدنظر داشته باشید که هنگام انتخاب فیوزهای مینیاتوری مشخصات، بیشتر از نام تجاری اهمیت دارد.”
قیمت فیوز (کلید) مینیاتوری
در حال حاضر یکی از بزرگترین دغدغههای خریداران کلید مینیاتوری، قیمت آن میباشد. بدون شک تشخیص یک فیوز مینیاتوری با کیفیت و قیمت مناسب کار مشکلی است. اما به عنوان یک نکته همیشه مدنظر داشته باشید که قیمت را فدای کیفیت نکنید. پس بهتر است از جایی خرید را انجام دهید که گارانتی معتبر تضمین سلامت و قیمت محصول را به شما ارائه دهند.
قیمت کلیدهای مینیاتوری همچون سایر محصولاتی که در بازار عرضه میشوند، بر اساس پارامترها و معیارهای مختلفی مشخص میشود. برخی از این پارامترها عبارتند از: نوع تیپ، کاربرد، برند و…
یکی از مهمترین پارامترها نوع تیپ میباشد. به عنوان مثال اگر فیوز مینیاتوری برای مصارف خانگی و روشنایی مد نظر شما باشد، باید فیوز مینیاتوری تیپ B را خریداری کنید. و یا اگر قصد استفاده از فیوز مینیاتوری در مدارهای حساس و ارزشمند را دارید، بایستی فیوز مینیاتوری تیپ Z را جهت استفاده انتخاب کنید. بدیهی است که کلیدهای مینیاتوری تیپ B با توجه به کاربرد عمومیتر و گستردهتر در مقایسه با فیوزهای مینیاتوری تیپ Z که کاربرد صنعتی و خاصتر دارند، از قیمت پایینتری برخوردار خواهند بود.
از دیگر عوامل مهم و تاثیرگذار بر قیمت فیوز مینیاتوری، شرکت سازنده و برند میباشد.
کلیدهای مینیاتوری شرکت دانشبنیان توس فیوز تحت لیسانس برند AEG آلمان به دلیل داشتن عملکرد و کیفیت بالا و همچنین برخورداری از قیمت مناسب در مقایسه با سایر برندها، میتوانند گزینه مناسبی برای شما باشند.
شرکت دانش بنیان توس فیوز مفتخر است تا با بیش از 20 سال سابقه فعالیت در زمینه پخش تجهیزات برقی از شما سروران گرامی استقبال میکند.
بنابراین اگر قصد دارید، انواع بهترین برندهای فیوز مینیاتوری را با بهترین قیمت ممکن در اختیار داشته باشید. میتوانید به صفحه فروشگاه کلید مینیاتوری توس فیوز مراجعه کنید و یا با ما از طریق راههای ارتباطی در ارتباط باشید.
مزایای کلید مینیاتوری توس فیوز
- قابل استفاده در همه زیرساختها همچون صنعتی، مسکونی و تجاری
- دقت زیاد، حساسیت بالا و عکسالعمل سریع در قطع مدار
- قیمت مناسب و مقرون به صرفه
- پوشش کامل رنجهای جریانی مختلف
- تامین امنیت بالا و حفاظت مناسب برای مدارها
- بر اساس استانداردها و تاییدیههای معتبر
- نصب ساده و کاربرپسند
- کیفیت و ماندگاری بالا در کنار عملکرد صحیح
- خدمات پس از فروش
اصولا برای موفقیت و پیشرفت در هر کاری نیاز به آگاهی و دانش کافی برای یک انتخاب درست وجود دارد. بررسی و انتخاب یک تجهیز صنعتی باید به گونهای باشد که تمامی دغدغههای ذهنی و نگرانی شما را از خرید برطرف کند. همانطور که به آن اشاره شد، عواملی همچون کیفیت، قیمت، زمان سفارش و دریافت قطعه، نصب، پشتیبانی و… همگی بر انتخاب شما تاثیرگذار هستند. در نتیجه با وجود چنین شرایطی اطمینان به یک برند، راه حل تمام نیازهای یک مدیر و متخصص آیندهنگر است که بدون شک امر سادهای نیست.
شرکت دانشبنیان توس فیوز با بیش از 20 سال تجربه، تلاش و خدمات در زمینه توزیع و فروش تجهیزات برق صنعتی همچون کلیدهای مینیاتوری، کلیدهای محافظ جان، کنتورهای برق دیجیتال و هوشمند و… مفتخر است تا پاسخگوی نیازهای شما عزیزان باشد. شرکت توس فیوز تحت لیسانس برند AEG آلمان انواع مختلف و متنوعی از کلید فیوزهای مینیاتوری و تجهیزات کمکی و جانبی آنها را تولید و عرضه میکند. لازم به ذکر است که تمامی کلیدهای مینیاتوری توس فیوز گواهیهای مختلف داخلی و خارجی را کسب کرده و بر اساس استانداردهای جهانی تولید میشوند.
بنابراین اگر قصد دارید، انواع بهترین برندهای کلید مینیاتوری را با بهترین قیمت ممکن در اختیار داشته باشید، میتوانید به صفحه فروشگاه کلید مینیاتوری توس فیوز مراجعه کنید و یا با ما از طریق راههای ارتباطی در ارتباط باشید.
“فروشگاه کلیدهای مینیاتوری توس فیوز”
2 پاسخ
بسیار مفید و ارزنده بود. سپاس از شما
خواهش میکنم زنده باشید